پژوهشگر: بهرام افتخاری




 
در روز ۱۶ اکتبر سال ۱۷۹۳ میلادی سرملکه فرانسه ، ماری آنتوانت به دستور مجلس کنوانسیون و شخص روبسیپیر با تیغه گیوتین قطع شد.
لویی شانزدهم ، پادشاه فرانسه ، شوهر او ده ماه قبل از این تاریخ دچار همین سرنوشت شده بود.
مجازات مرگ لویی شانزدهم شاید به دلیل اراده انقلابی که خواهان خاتمه دادن به اصل سلطنت که لویی شانزدهم مظهر آن بود ، قابل توجیه بود اما محاکمه عجولانه ملکه ماری آنتوانت ۳۸ ساله با هیچ توجیه سیاسی منطبق نبود و تنها به دلیل ظهور و تشدید دوره ترور در فرانسه که توسط ماکسیمیلین روبسپیر به راه افتاده بود ، ماری آنتوانت به مرگ محکوم شد.
ماری آنتوانت دختر ماری ترز دو هابسبورگ ، امپراتریس اتریش و فرانسوا دولورن بود.
او در سال ۱۷۷۰ میلادی در سن ۱۴ سالگی با لویی ولیعهد فرانسه ازدواج کرد.
لویی پانزدهم پادشاه فرانسه می خواست با این ازدواج اتریش و فرانسه دو قدرت رقیب قاره اروپا را به هم نزدیک کند.
با این حال ، افکار عمومی فرانسه با این ازدواج موافق نبود و از همان ابتدا تا زمانی که ماری آنتوانت ملکه فرانسه بود از او با لقب «اتریشی» یاد می کردند.
پس از وقوع انقلاب در سال ۱۷۸۹ میلادی و در پی سرنگونی رسمی سلطنت فرانسه در روز ۱۰ اوت سال ۱۷۹۲ میلادی ، ماری آنتوانت به همراه شوهرش لویی شانزدهم ، خواهر شوهرش شاهزاده الیزابت و دو فرزندش در قلعه مخوف قرون وسطایی تامپل زندانی شدند.
اندک زمانی پس از کشته شدن لویی شانزدهم در زیر تیغه گیوتین در روز ۲۱ ژانویه سال ۱۷۹۳ میلادی ، ماری آنتوانت با رنج جدایی از پسر ۸ ساله اش مواجه شد.
لویی هفدهم خردسال به یک شخص عامی و سنگدل به نام سیمون سپرده می شود تا او را مانند یک مستخدم تربیت کند.
ماری آنتوانت علی رغم سبکسری در دوران ملکه بودن شجاعانه در مقابل دادگاه انقلابی بیووارن حاضر شد. او هنگام محاکمه محترمانه ، با متانت و وقار به اتهامات بیشرمانه و بی پایه و اساس ژاک هبر نماینده دادستان کل که یک ژاکوبن افراطی بود ، پاسخ داد.
افراد حاضر دردادگاه به شدت تحت تاثیر این محاکمه و سخنان ماری آنتوانت قرار گرفتند.
این محاکمه ناعادلانه اعتبار حکومت چپ مونتانیار که روبسپیر ریاست این جناح را در کنوانسیون داشت ، از بین برد تا اینکه سرانجام مدت کوتاهی بعد سرهای روبسپیر و یارانش نیز به نوبه خود در زیر تیغه گیوتین قطع شدند.
به این ترتیب ، در روز ۱۶ اکتبر سال ۱۷۹۳ میلادی ملکه ماری آنتوانت پس از یک محاکمه ناعادلانه و شتاب زده در میدان گرو شهر پاریس سرش در زیر تیغه گیوتین قطع شد.
ماری آنتوانت حتی فرصت نیافت با پسر کوچک ۸ ساله اش که به دست مرد عامی بیرحمی سپرده شده بود تا او را مانند یک مستخدم بزرگ کند ، وداع نماید.
در روز ۲۱ ژانویه سال ۱۸۱۵ میلادی بقایای اجساد ملکه ماری آنتوانت و لویی شانزدهم به کلیسای سن دنی پاریس، آرامگاه سنتی پادشاهان فرانسه انتقال یافته و در آنجا به خاک سپرده شدند.
منبع:آفتاب
http://www.aftabir.com